W wywiadzie dla dziennika Rzeczpospolita Aldona Kowalczyk, Prezes Stowarzyszenia Prawa Zamówień Publicznych, odniosła się do przełomowego rozstrzygnięcia KIO umożliwiającego wnoszenie odwołań od zwycięskich ofert w zamówieniach podprogowych.

„Dotychczasowe podejście KIO do odwołań dotyczących zamówień podprogowych było dla mnie całkowicie niezrozumiałe. Izba gremialnie odrzucała wszelkie odwołania dotyczące wyboru najkorzystniejszej oferty, jeśli wiązały się one z zarzutem zaniechania jej odrzucenia bądź zaniechania wykluczenia wykonawcy. To przykład zawężającej wykładni dodanego przepisu, którego wprowadzenie było przecież odpowiedzią na postulaty wykonawców domagających się – i słusznie – szerszej możliwości odwołań w przetargach na zamówienia podprogowe. Cieszę się, że w najnowszym orzeczeniu KIO wyraźnie odeszła od takiej wykładni i zaprezentowała interpretację korzystną dla wykonawców” – zaznacza mec. Aldona Kowalczyk.

Całą rozmowę znajdą Państwo pod tym linkiem.