Wprowadzenie obowiązkowych trzyosobowych składów orzekających, powołanie stałych ekspertów technicznych i ekonomicznych, a także stanowisk pomocniczych postulują na łamach dziennika Rzeczpospolita Anna Szymańska, dr Wojciech Hartung i dr Piotr Bogdanowicz – członkowie Stowarzyszenia Prawa Zamówień Publicznych oraz autorzy raportu pt. „Funkcjonowanie środków ochrony prawnej w krajach UE. Kluczowe wnioski”. W opracowaniu pojawiają się również między innymi propozycje dotyczące wydłużenia terminów na złożenie odwołania, obniżenia opłaty za wpisy i środki ochrony prawnej oraz wprowadzenia obowiązku przekazania stronom i uczestnikom pism procesowych przed rozprawą. Autorzy raportu zalecają też ustanowienie jednego sądu do rozpatrywania odwołań od orzeczeń Krajowej Izby Odwoławczej.

Cały artykuł znajdą Państwo pod linkiem.
Raport został zaprezentowany 28 września br. w ramach zorganizowanej przez Stowarzyszenie debaty i jest dostępny do pobrania na stronie Stowarzyszenia.